A laktóz egy olyan cukor, amely természetes formában a tehéntejben fordul elő. Az utóbbi időben a laktóz intoleranciában szenvedők aránya egyre növekvőben van, az ilyen embereknek pedig kerülniük kell a tejet és a tejtermékeket. Ez azért van, mert testük nem termeli azt az enzimet, amely felelős a laktóz lebontásáért. A laktóz-intoleranciát sok kellemetlen tünet kíséri, és bár ma már vannak gyógyszerek, a tej elkerülése még mindig a legbiztonságosabb megoldás. Az egyik módja annak, hogy a tejet a táplálkozásban és az egészséges receptekben helyettesíthessük, a növényi alapú tej használata. A rizs-, a kókusz- vagy a mandulatej tökéletes alternatívát kínálnak.
Az egészséges, tejtermék nélküli zabos receptjeimben megtalálhatók a klasszikus, kedvenc finomságok egészséges változatai. Azok a receptek, amelyek nem tartalmaznak egyetlen csepp tejet sem, minden bizonnyal a tejre és tejtermékekre allergiás emberek kedvencei lesznek. Ezek az egészséges zabpelyhes receptek magas rosttartalmúak, mely támogatja az emésztést, ami mindazoknak fontos, akiknek kerülniük kell a tejet és a laktózt, s akiknek az emésztésük problémába ütközik a tej emésztése során. Persze rajtuk kívül is bárki kipróbálhatja ezeket az egészséges, tejtermék nélküli zabos recepteket. Az elkészítésük gyors, és minden kezdő konyhatündér is képes lesz rá.