
Tökéletes mákos-citromos zabkása
Ez a tökéletes mákos-citromos zabkása, amelyben csodálatos ízharmóniát ad a mák és a citrom, és zabból, hajdina pehelyből, kölesből, kuszkuszból, kukoricadarából vagy bulgurból is készíthető. A zabkása vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban és fehérjében gazdag. Mákrajongóknak kötelező recept! ;)
Amellett, hogy gluténmentes (abban az esetben, ha hajdinát, gluténmentes zabpelyhet vagy kukoricadarát használsz) és tojást sem tartalmaz, növényi tejjel is elkészíthető ( például kókusz-, mandula- vagy zabtejből), így alkalmas laktóz intoleranciában szenvedőknek is. Édesítsd datolyasziruppal méz helyett, és máris vegán változatot kapsz. A fantasztikus és egészséges zabkása elkészítési lehetőségei valóban végtelenek, és mindegyiknek remek az íze.
A citromlé és a héj jól passzol a mákhoz, és csodálatos, frissítő ízt ad a zabkásának - ezért ne hagyd ki semmiképp a citromot. Még melegen a legjobb. Tálalhatod különféle aszalt gyümölcsökkel, citromhéjjal, tört dióval, kókuszreszelékkel vagy kakaóbabbal megszórva. Remek reggeli opció, tökéletesen napindító, de igazából bármikor fogyaszthatod, ha megkívánod, mert pillanatok alatt elkészül.
1 csésze = 250 ml
Összetevők
- 1/2 csésze zabpehely (ezt ajánlom)
- 1 csésze tej (növényi vagy tehén), de használhatsz vizet is
- 3 ek. darált mák (ezt ajánlom)
- 2 ek. datolyaszirup (vagy méz) (ezt ajánlom)
- 1 tk. citromlé
- 1 tk. citromhéj
- 30g mazsola (ezt ajánlom)
Instrukciók
- Keverd össze egy kis edényben a zabot tejjel, darált mákkal, mazsolával, és főzd együtt alacsony lángon, amíg a kása besűrűsödik. Ha szükséges, adj hozzá még tejet.
- A végén a datolyaszirupot, a citromlevet és a héját is keverd bele a zabkásába, és melegen tálald.
Elkészítési idő | 15 perc | |
Kiadósság | 2 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 295 Kcal | |
Szénhidrátok | 42 g | |
Rost | 5 g | |
Fehérjék | 10 g | |
Zsír | 8 g |