
Egészséges Csicseriborsó Szelet
Ennek az egészséges csicseriborsó szeletnek a receptje mindenki számára ideális, aki szereti a desszerteket, de inkább egészséges alternatívákat keres. Sőt, azoknak is ideális, aki nem bírják rávenni magukat hüvelyesek fogyasztására. A csicseriborsó nagyon egészséges, és a zabbal együtt ezzel fogjuk helyettesíteni a lisztet ebben az egyszerű és édes receptben. Pillants rá erre és a többi receptemre is, ha kíváncsi vagy, milyen csodás finomságokat lehet sütni csicseriborsóból.
Ez az egészséges csicseriborsó desszert nem tartalmaz lisztet, cukrot vagy tojást. Mézzel édesítjük, és tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető. A receptben lévő zsírok jelentős részét az almaszósszal fogjuk helyettesíteni, így a desszertünk még inkább diétássá válik. A zabnak és a csicseriborsónak köszönhetően gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, és isteni finom ízű. A vaníliakivonatnak köszönhetően kap egy finom, lágy, vaníliás hangulatot. Csokoládéforgácsokat, aszalt gyümölcsöket vagy dióféléket is adhatunk hozzá. Ha a mézet más édesítőszerrel helyettesíted a tésztában, könnyen elkészíthető vegán változatban is.
Ez az egészséges csicseriborsó szelet számomra a csúcs, mert teszteléskor szinte az összeset megettem egymagam. Szóval remélem, Neked is hasonló módon ízleni fog, mint nekem. Egy kis megjegyzés a végén: Ez a desszert a következő napon a legjobb, miután hűtőszekrényben pihen egy éjszakán át.
Összetevők
- 250g száraz csicseriborsó vagy 500g főtt csicseriborsó
- 1 csésze zab (ezt ajánlom)
- ¼ csésze édesítetlen almaszósz
- 1-1 ½ csésze méz
- 3 ek kókuszolaj (ezt ajánlom)
- csokiforgács 70%+ (ízlés szerint)
- mazsola/aszalt gyümölcs/magvak (ízlés szerint)
- 2 tk vanília kivonat
- ½ tk szódabikarbóna
- 2 tk sütőpor
- ⅛ tk tengeri só
Instrukciók
- Őröld vagy aprítsd a zabot egész finom szeműre.
- Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, leszámítva a csoki forgácsot/aszalt gyümölcsöket/magvakat.
- Válaszd ketté az így kapott keveréket és adagonként keverd át egy turmixgépben (ne használj nagy robotgépet, mert a keverék elég száraz, inkább aprítót válassz. Ha nincs ilyened, válassz egy kézi mixert).
- Ha az egészet jól átmixelted és sima állagot kaptál, keverd hozzá a csokiforgácsot (vagy aszalt gyümölcsöket és magvakat).
- A tésztát öntsd egy kisebb tortaformába. Aszerint válassz méretet, hogy milyen magas sütit szeretnél (pl. 20x20 cm ideális lehet)
- Süsd a tortát 180 Celsius-fokon (350 °F) 35-40 percig, folyamatosan ellenőrizve, hogy ne égjen oda. Amikor kész a sütemény, vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe legalább 5 órára.
- Rögtön sütés után is nagyon finom de még jobb másnap.
- Hűtőben tárold.
Elkészítési idő | 50 perc | |
Kiadósság | 16 szelet |
Tápérték információ/ 1 szelet | ||
Kalória | 125 Kcal | |
Szénhidrátok | 23 g | |
Rost | 2 g | |
Fehérjék | 2 g | |
Zsír | 3 g |