Fit Boszi
Kövess engem
Tönkölylisztes Fonott Kalács

Tönkölylisztes Fonott Kalács

Egészséges tönköly fonott kalács, amit egyszerű elkészíteni és tökéletesen illik a karácsonyi vagy húsvéti ünnepe asztalra is. Ha te is imádod az otthon készült ünnepi sütik illatát, mindenképp ki kell próbálnod ezt az egészséges, mennyei ízű édes fonott kalácsot.

Egyetlen bolti fonott kalács sem léphet a házi készítésűek nyomába, és ha a tápértékeket hasonlítjuk össze, a házi verzió ezt is magasan nyeri. Egészséges és tápanyagokban gazdagabb tönkölylisztet tartalmaz, kókuszolajat és nádcukrot. Ha teljesen latkózmentesen szeretnéd készíteni, használj bátran növényi tejet, illetve kihagyhatod nyugodtan a tojást is, ha allergiás valaki a családban rá.

Ráadásul, csak a fantáziád szabhat határt, mi minden kerüljön még a tésztához - magvak, mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcs. Csodás ünnepi reggeli lehet a kalácsból vajjal, mézzel, házi lekvárral, vagy bármilyen édes reggeli krémmel, például ezzel Egészséges Csokis Szendvicskrém - Fitness Nutella . A sütés napján a legfinomabb, és bevallom, nekünk mindig sikerül eltüntetni már az első napon. Másnap érdemes átmelegíteni picit fogyasztás előtt, de így is isteni még.

Ha a gyerekeid is szeretik az édes tésztákat, akkor ne is hezitálj tovább, hanem tegyél egy próbát ezzel az egyszerű, tönkölylisztből készült fonott kaláccsal. Az elkészítése nem rejteget semmilyen kihívást, a legnagyobb munkát az élesztő és az idő elvégzi majd helyetted. Sok türelmet kívánok, hogy győzd kivárni, amíg ez a finomság elkészül :)

Összetevők

  • 400 g finom tönkölyliszt (vagy teljes kiőrlésű)
  • 300 ml langyos tej (tehén vagy növényi)
  • 7 g száraz élesztő
  • 5 evőkanál olvasztott kókuszolaj (ajánlom ezt)
  • 80 g nádcukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat (vagy 1 vanília rúd)
  • 1 tojás
  • aszalt gyümölcsök, magvak (ízlés szerint)
  • csipetnyi só

Instrukciók

  1. Egy kis tálban készítsd el a kovászt, ehhez élesztőre, egy teáskanál cukorra vagy glükózra és egy pici langyos vízre lesz szükséged.
  2. Hagyd, hogy megdagadjon, ez úgy 10-15 perc lehet.
  3. Egy másik tálban keverd el a lisztet a maradék barnacukorral (vagy glükózzal), a mazsolával vagy magvakkal, és egy csipet sóval.
  4. Egy bögrében keverj össze langyos vizet olvasztott olajjal és vanília kivonattal, és a kovásszal együtt add a lisztes keverékhez.
  5. Ha szeretnél bele tojást is tenni, akkor most van itt az ideje, ettől még lágyabb és puhább lesz a kész kalácsod.
  6. A kezeiddel gyúrd addig, amíg már nem fog ragadni a tészta, takard le, tedd meleg helyre és hagyd kelni úgy 30-60 percig.
  7. Ha ez megvan, oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre.
  8. Vegyél magadhoz 3-at, és fond össze őket, ez lesz a kalács alja. Helyezd a fonatot sűtőpapírral bélelt tepsibe.
  9. Most jöhet 2 újabb tészta adag, ezekből gyúrd egybe, majd vágd fel 3 egyenlő részre, és fond őket össze, tedd rá a már kész fonatra. Ez lesz a kalács középső rétege.
  10. Végül, a maradék egy adag tésztádat is vágd 3 részre, készítsd el a legkisebb fonatot, és tedd a kalácsfonatok tetejére.
  11. Hagyd az elkészült kalácsot még 20-30 percig pihenni meleg helyen.
  12. Ha ez is letelt, kend meg a tetejét felvert tojással, olvasztott vajjal, olajjal vagy tejjel, hogy szép fényes legyen a megsült kalács, és megszórhatod még díszítésként néhány szem mandula szelettel.
  13. Süsd a tésztát előbb 8 percig 200 fokon, aztán tekerd le a hőfokot 150 fokra, és süsd még 45 percig így, amíg aranybarna nem lesz.
Elkészítési idő100 perc
Kiadósság12 szelet
Tápérték információ/ 1 szelet
Kalória187 Kcal
Szénhidrátok27 g
Rost3 g
Fehérjék5 g
Zsír7 g

Még több kapcsolódó receptért, kattints az alábbi kategóriákra

Reggeli receptekTejmentesTojásmentes
Fitt boszi vagyok. Ezeket az egészséges és ízletes fitnesz recepteket egészséges összetevőkből állítottam össze. Az a célom, hogy megmutassam, egészségesen és fitten étkezni valóban könnyű, ízletes és nem unalmas. Tarts velem, és válogass kedvedre az egészséges receptek közül!
Lucia Wagner

Kommentek