
Egészséges Nyers Vegán Sajttorta (Gluténmentes)
Ez a kiváló egészséges nyers vegán sajttorta sütés, cukor, liszt, tej és tejtermékek nélkül annyira finom, hogy készülj fel, egyszerre meg akarod majd enni. A sajttorta csak tápláló és egészséges összetevőket tartalmaz, így desszertként vagy még jobb - reggeliként is bátran élvezheted az ízeit.
Bár a nyers sütemények általában magasabb kalória- és zsírtartalmúak, a magas dió- és kókuszolaj-tartalom miatt, érdemes egyszer-egyszer beépíteni őket az étrendünkbe. Mivel a sajttorta nincs hőkezelve, minden összetevője megtartja tápértékét. Így értékes mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, de fehérjéket, egészséges zsírokat és rostokat is juttat a szervezetünkbe. Ezen kívül nagyon laktató, így helyettesítheti a teljes értékű ételeket, például a reggelit.
A kesudió sok magnéziumot, béta-karotint, cinket és más nyomelemeket tartalmaz, amelyek pozitívan hatással vannak a szemre, a bőrre és a nyálkahártyákra. Vízben való áztatás után növeli a térfogatát, és az ilyen nyers desszertekben nagyon jól használható finom krém készíthető belőle.
Továbbá, a nyers sajttorta nagyon egyszerűen elkészíthető és *vegánoknak is alkalmas * (csak cseréld a mézet juharszirupra vagy agave szirupra). Nem is marad hátra más, csak hogy teszteljétek kivételes ízét. A receptben feltüntetett összetevőknek elegendőnek kell lenniük 4 adagra.
Összetevők
- Sajttorta krém hozzávalók:
- 1 ½ csésze kesudió (ezt ajánlom)
- ½ csésze almaszósz
- 3 ek szűz kókuszolaj (ezt ajánlom)
- ¼ csésze méz (ajánlom ezt)
- 2 ek citromlé
- ½ tk. tiszta vanília kivonat
- 1 tk. fahéj
- Tészta hozzávalók:
- ½ csésze magozott datolya, mazsola vagy szilva (vagy ezek keveréke) (ajánlom ezt)
- ½ csésze mandula, vagy más diófélék (ezt ajánlom)
- ½ tk. fahéj
- ¼ tk. tiszta vanília kivonat
- 1 - 3 ek víz (szükség szerint)
Instrukciók
- Áztasd a kesudiót vízben egy éjszakán át.
- Másnap szűrd le, öblítsd le és szárítsd meg.
- Egy turmixgépben keverd simára a sajttorta krém minden hozzávalóját, míg teljesen homogén masszát kapsz.
- Tedd félre a keveréket és készítsd el a tésztát.
- Egy turmixgépben keverd össze a tészta hozzávalóit. (Ehhez ne használj nagy robotgépet, csak egy kisebb, botmixerhez való edényt.
- Ha esetleg nincs ilyened, próbálhatod hagyományos kézi robotgéppel is.)
- Ha a tészta túl száraz, adj hozzá pici vizet szükség szerint.
- Ne keverd túl, ne legyen túl ragadós.
- Ezután nyomkodd a tésztát egy tortaforma, vagy más sütőforma aljába.
- Kend a sajttorta krémjét a tésztára.
- Tedd a tortát hűtőbe egy éjszakára, amíg megkeményedik, és nem esik szét vágás közben.
Elkészítési idő | 20 perc | |
Kiadósság | 6 szelet |
Tápérték információ/ 1 szelet | ||
Kalória | 423 Kcal | |
Szénhidrátok | 35 g | |
Rost | 4 g | |
Fehérjék | 9 g | |
Zsír | 29 g |