
Sütés Nélküli Fahéjas Tekercsek Banános-Túrós Töltelékkel
Amikor a fahéjról hallok, a nagymamám által készített mennyei illatú fahéjas tekercsek jelennek meg a képzeletemben. Abban az időben még nem is tudtam, hogy milyen pozitív hatással van a fahéj a szervezetünkre, és hogy majd egyszer egészséges és isteni finom, liszt nélküli sütés nélküli fahéjas tekercseket készítek banános túrós töltelékkel.
Már jó ideje ismerjük a fahéj jótékony hatásait. A fahéj fokozza az étvágyat, csökkenti a vérnyomást, és javítja az emésztést. Felmelegíti és serkenti az emésztőrendszert, megnyugtatja a hasfájást, émelygést és puffadást. Amellett, hogy fertőtlenítő és antibiotikus hatása van, a fahéjat használják még a megfázás, köhögés és az influenza megelőzésére. Nyugtató hatású, segíti a 2. típusú cukorbetegség megelőzését és csökkenti a koleszterinszintet. Enyhíti a menstruációs görcsöket és a változókori problémákat. A legfrissebb vizsgálatok szerint a fahéj csökkenti a limfómához és leukémiához kapcsolható rákos sejtek növekedését. Jó kalcium és rostforrás, amely segít csökkenteni a végbélrák kockázatát. A csökkent glükóz toleranciával és súlyproblémákkal küzdőknek ajánlott a fahéj fogyasztása. A Ceyloni fahéjat tekintik a legmagasabb minőségi fahéjnak a piacon. Az ajánlott napi adag 1-2 teáskanál.
Ez az egészséges, sütés nélküli fahéjas desszert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és fehérjékkel. Minimális zsírt és szénhidrátot tartalmaz, így reggelire vagy uzsonnára is tökéletes választás lehet. A banán és a túró kombinációja finom és lédús tölteléket hoz létre, amely hozzájárul a fahéjas tekercsek isteni, ízletes ízéhez.
A banános túrós töltelékkel töltött, sütés nélküli fahéjas tekercs a látogatók számára is kivételes kényeztetés lehet, de mindennapos tápláló desszertnek is kiváló.
Összetevők
- Tészta:
- 1 csésze zab (ezt ajánlom)
- 1 csésze mandula (vagy mandulaliszt) (ezt ajánlom)
- ¼ csésze + 2 ek víz
- 5 datolya (or 2 ek méz)
- 3 ek méz
- 1 - 2 tk. fahéj (ezt ajánlom)
- Töltelék:
- 1 banán
- 100g puha túró
- 50g natúr joghurt
- 1 ek méz
- 30g mazsola/vörösáfonya
Instrukciók
- Robotgéppel daráld a mandulát olyan finom lisztté, amennyire csak lehet.
- Tedd bele a zabot, datolyát, édesítőt, vizet és fahéjat és keverd a lehető legsimábbra.
- Tedd a tésztát sütőpapírra és nyújtsd ki téglalap alakúra, kb.0.5cm vastagra.
- A töltelék elkészítéséhez keverd össze a túrót, joghurtot,a pürésített banánt,a mézet és a mazsolát/vörös áfonyát.
- Kend a tölteléket a tésztára és tekerd fel egy rúdba. Tedd a tekercset a hűtőbe legalább 5 órára, mielőtt felszeleteled.
Elkészítési idő | 15 perc | |
Kiadósság | 8 szelet |
Tápérték információ/ 1 szelet | ||
Kalória | 227 Kcal | |
Szénhidrátok | 27 g | |
Rost | 4 g | |
Fehérjék | 9 g | |
Zsír | 10 g |