
Egészséges Zab- és Magkenyér (lisztmentes)
Nagyon finom, egészséges, zab- és magkenyér, ami liszt- és tojásmentes, és elegendő rosttal, fehérjével, egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezeted. Édes verzióban is elkészíthető, ez esetben javaslom, hogy keverj a tésztához 2 evőkanál mézet vagy juharszirupot. Ez a fantasztikus, tápanyagokban gazdag kenyér tökéletes salátákkal, házi készítésű szendvicskrémekkel, avokádópürével, sajtokkal vagy olivabogyóval fogyasztva. Ha szereted az egészséges, tömör tésztájú kenyereket, akkor ezt mindenképp ajánlom a figyelmedbe.
Az elkészítéséhez csak egy keverőtálra lesz szükséges, amiben az összes hozzávalót össze tudod mixelni. Bátran gazdagíthatod a kedvenc magoddal, például tökmaggal vagy kisebb adag szezámmaggal (a szezámmag karakteres íze és illata miatt javaslom kisebb adag használatátát). Édes verziója esetén tehetsz bele apróra vágott aszalt gyümölcsöket is. Ami fontos, hogy 1 óra pihentetésre lesz szüksége az összeállított tésztának, mielőtt sütőbe kerül. Minden összetevőt vízbe és kókuszolajba kell áztatni, hogy jól összeragadjanak - ez az egyszerű művelet biztosítja, hogy a kenyér sütés után ne morzsálódjon.
Szívből javaslom, hogy próbáld ki ezt az egészséges zab- és magkenyeret avokádópürével, pestoval vagy vajjal. Egyszerűen tökéletes :)
És ne feledd, a receptekben található 1 bögrényi adag 250 ml-nek felel meg.
Összetevők
- 2 bögre finom zabpehely (ajánlom ezt)
- 1,5 bögre víz
- 0,5 bögre zabkorpa (vagy további zabpehely)
- 60 g napraforgó mag
- 60 g finomra aprított olajos mag (ajánlom ezeket)
- 4 evőkanál egész lenmag (ajánlom ezt)
- 2 evőkanál chiamag (vagy mák) (ajánlom ezt)
- 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj (ajánlom ezt)
- 1 teáskanál tengeri só
Instrukciók
- Keverj össze minden hozzávalót.
- Öntsd a tésztát szilikon kenyérsütő formába, vagy sütőpapírral bélelt hagyományos kenyérsütő formába, és hagyd így pihenni 1 óra hosszát. Semmiképp ne ugord át ezt a lépést, különben morzsálódni fog a kenyered.
- Ha letelt az 1 óra, süsd a kenyeret 40 percig 175 fokos sütőben.
- Ha kivetted a sütőből, fordítsd át másik sütőpapírra, és süsd a sütőforma nélkül is még 15-20 percig. A végeredmény ropogós kenyér kell legyen, aranyszínű külső kéreggel.
- Frissen a legfinomabb, a sütés utáni második napon javaslom, hogy fogyasztás előtt melegítsd fel egy picit.
Elkészítési idő | 65 perc | |
Kiadósság | 12 szelet |
Tápérték információ/ 1 szelet | ||
Kalória | 160 Kcal | |
Szénhidrátok | 10 g | |
Rost | 4 g | |
Fehérjék | 5 g | |
Zsír | 11 g |