Fit Boszi
Kövess engem
Görög rizs citrommal (melléklet)

Görög rizs citrommal (melléklet)

Kiváló görög eredetű köret, mely minden ételt legyőz. Az aromás görög rizs citrommal különösen alkalmas grillezett hús, nyárs vagy hal köretének. Ha a köretre szeretnél specializálódni, akkor ezt a receptet ajánlom.

Ezt a rizst főételként is tálalhatod, ezért javaslom a kiegészítését például feta sajt vagy lazacdarabokkal. A recept alapjául SOS Jázmin rizst használtam ideális íze és szerkezete miatt hasonló receptekhez. Ha a legkedvezőbb szerkezetű rizst szeretnénk kapni, akkor azt javaslom, hogy megfelelő mosás után, folyó víz alatt hagyjuk kb. 10-15 percig vízben ázni. Így a keményítő nagy részét eltávolítjuk a rizsből, és a rizsszemek jobban elkülönülnek a főzés után. Ebben a receptben nem szeretnénk ragacsos rizst használni.

Az áztatással a rizs elkészítési idejét is lerövidítjük, és a rizs belseje még azelőtt megfő, hogy a külső része túlságosan megpuhulna és elveszítené formáját.

A kapor szerelmesei azt javasolják, hogy a végén keverjünk a rizsbe egy apróra vágott kapor ágat. Ha azonban nem szereted, akkor hagyd el a kaprot, elég lesz a petrezselyem is.

Jó étvágyat kívánok, és ha kipróbálod ezt a receptet, mindenképpen írd meg, hogy ízlett :)

Összetevők

  • 200 g SOS jázmin rizs (ajánlom ezt)
  • 500 ml húsleves (zöldség vagy csirke)
  • 1 hagyma
  • gerezd fokhagyma
  • citrom (1 leve és héja)
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 dl olívaolaj
  • petrezselyem (kis marék)
  • kapor (opcionális)

Instrukciók

  1. A rizst folyó víz alatt alaposan megmossuk, hogy minél több keményítőtől megszabaduljunk.
  2. Ezután öntsünk rá vizet, és hagyjuk állni 10 percig vízben. Utána újra megmossuk és rendesen lecsepegtetjük, ideális esetben papírtörlőben száríthatjuk.
  3. Egy lábosban előmelegített olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát és összetörjük a gerezd fokhagymát.
  4. Amikor a hagyma üveges, adjuk hozzá a megmosott rizst, és pirítsuk 2 percig.
  5. A rizst felöntjük 500 ml húslével, megsózzuk, és fedő nélkül puhára főzzük (kb. 15 perc).
  6. Amikor a rizs már majdnem kész, fedővel letakarva 10 percig állni hagyjuk (láng nélkül). Ez a lépés azt is biztosítja, hogy a rizsszemek megtartsák ideális szerkezetüket.
  7. Ezután a kész rizshez keverjük 2 citrom levét és 1 citrom héját, valamint a megmosott és apróra vágott petrezselymet, vagy a kaprot.
Elkészítési idő45 perc
Mennyiség3 adag
Tápérték információ /
Kalória353 Kcal
Szénhidrát60 g
Rost1 g
Fehérje8 g
Zsír9 g
...
Lucia Wagner

Az én nevem Fitt boszi. Az oldalamon található egészséges és ízletes fitnesz recepteket egészséges összetevőkből állítottam össze. Célom, hogy megmutassam, egészségesen és fitten étkezni valóban könnyű, ízekben gazdag, és egyáltalán nem unalmas. Tarts velem, és válogass kedvedre az egészséges receptek közül!

Lucia Wagner

Hozzászólások