
Lazac Teriyaki szószban, bulgurral
Azon töprengsz, mit készíts ezúttal lazacból? Próbáld ki például ezt a fenséges receptet: Lazac Teriyaki szószban, bulgurral. Tökéletes ízvilágával mindenkit rabul ejt majd. És eláruljam a recept további előnyét is, a tökéletes íz mellett? Alig 25 perc alatt elkészül!
Az eredeti Teriyaki szósz a japán konyhából származik. Ez a változat picit más lesz, mert azt szerettem volna, ha a lehető legtöbb, otthon is rendelkezésre álló összetevőt tartalmazza, ugyanakkor hozza az eredetihez nagyon hasonló ízt. Nos, azt kell mondanom, hogy engem teljesen magával ragadott az első pillanattól az íze. Röviden: a szósz elképesztően édes és fűszeres, és tökéletesen passzol a lazachoz. Ugyanakkor egészen egyszerűen elkészíthető - csak keverd össze az egészet, és öntsd közvetlenül a serpenyőbe a lazacra. Ha nem tudod beszerezni az összes hozzávalót a mártáshoz, semmi baj - kihagyhatod pl. a rizsecetet, és helyettesítheted balzsamecettel vagy citromlével is. Ha pedig nem szereted a túl édes mártásokat, használj csak egy evőkanál mézet. Ha nem a kedvenced a bulgur, vagy nincs otthon, nyugodtan használj másféle köretet - gondolok itt egy könnyű salátára, vagy akár hajdinára, rizsre, kuszkuszra vagy quinoára.
Ez a egészséges lazac recept Teriyaki szószban, bulgurral magas fehérje- és rosttartalmával is kedveskedik, és bár lazacos étel, nem túl kalóriadús. Nagy mennyiségben tartalmaz nyomelemeket: mangánt, szelént, magnéziumot, B-12-vitamint, niacint és még sok mást.
Tehát, ha nincs ötleted, hogyan készítsd el a lazacot ma este, vagy sietsz, mindenképpen ajánlom ezt a receptet. Vágj bele, és hidd el, mindenki imádni fogja :)
Összetevők
- 300g lazacfilé
- 150g bulgur, szárazon (vagy választásod szerinti köret)
- 1 ek. szezámmag
- 1 újhagyma
- a Teriyaki szószhoz:
- 60ml szójaszósz (ajánlom ezt)
- 1-2 ek. méz
- 1 ek. rizsecet (vagy balzsamecet)
- 1/2 tk. só
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. víz
- 1 tk. reszelt friss gyömbér
- 1/4 tk. őrölt bors
Instrukciók
- Főzd meg a bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben, majd fedd le az edényt. Hagyd 10-15 percig lefedve, amíg fel nem szívja az összes vizet.
- Távolítsd el a lazac bőrét, és helyezd tapadásmentes, mély serpenyőbe. A serpenyőt nem kell olajozni, a lazacot saját zsírjában fogjuk sütni. Azonban, ha kevésbé megbízható a serpenyőd, nyugodtan locsolj bele kevés olajat.
- Párold a lazacot kb. 5 percig mindkét oldalon.
- Addig keverd össze egy kis tálban a szósz összes hozzávalóját.
- Öntsd az elkészített mártást a lazacra a serpenyőben, majd párold őket össze még 2 percig, félidőben átfordítva.
- A kész lazacot a mártással együtt tálald, főtt bulgur kíséretében. Befejezésként megszórhatod az ételt apróra vágott újhagymával és szezámmaggal.
Elkészítési idő | 25 perc | |
Kiadósság | 2 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 566 Kcal | |
Szénhidrátok | 57 g | |
Rost | 15 g | |
Fehérjék | 51 g | |
Zsír | 10 g |