
Mandulás Töltött Keksz Datolyás Töltelékkel (Gluténmentes)
Néha az emberen felülkerekedik egy régi ismerős érzés: "valami igazán jóra, és ízletesre vágyom". Aztán persze az is fontos szempont, hogy amit készítünk, egészséges legyen, hogy ne is ártsunk magunknak. És ez a datolyás töltelékkel töltött mandulakeksz épp ezt az egészséges, gyors és ízletes desszert fajtát képviseli, amely ráadásul még lisztmentes és gluténmentes is.
A mandulát nem véletlenül nevezik a diófélék királynőjének, és a datolyát pedig a világ legkisebb egészséges édességének. A datolya önmagában is tápláló édes frissítő, mert kalciumot, aminosavakat, mangánt, rézet, magnéziumot, vasat, káliumot és foszfort tartalmaz. Egyenesen bűn lenne, ha nem alkottam volna ezzel a két isteni összetevővel valami igazán nagyszerű receptet. Fokozhatjuk a recept értékét, ha megemlítjük, hogy a mandula hatékony a cukorbetegség ellen, támogatja az egészséges szívműködést, agyműködést, a csontokat és a fogakat. Ha finomságokat fogyasztva szeretnél fogyni, a mandula tökéletes választás.
Próbáld ki ezt az ellenállhatatlan kombinációt enyhén ropogós mandulás alappal, töltelékként édes és lédús datolyával. Ezek a kis mandulaszeletek ideálisak a nap folyamán, és kiválóan alkalmasak táplálkozási szempontból egészséges snack gyanánt túrákra. Az ízek tökéletes kombinációja ebben a kis desszertben kellemes meglepetés lesz, biztos vagyok benne. A vegán változata is könnyen elkészíthető a méz cseréjével egy másik folyékony édesítőszerre.
Ezek az ízletes és egészséges mandulaszeletek datolyás töltelékkel picit ropogós és puha desszert, amely jól passzol tea, kávé vagy egy pohár tej mellé.
Összetevők
- Tésztához:
- 150g mandulaliszt (őrölt mandula) (ezt ajánlom)
- 2 ek olvasztott kókuszolaj (ezt ajánlom)
- 2 ek méz
- ½ tk vanília kivonat
- Töltelékhez:
- 100g datolya (vagy füge)
- 4 ek citromlé
- 1 tk vanília kivonat
Instrukciók
- Turmixold össze a tészta összes hozzávalóját, amíg jól össze nem áll, és tedd 30 percre hűtőbe.
- Turmixold össze a datolyát a citromlével és a vanília kivonattal, amíg sűrű, sima krémet nem kapsz.
- Vedd ki a tésztát a hűtőből és tedd egy sütőpapírral bélelt sütőlapra.
- Takard be egy másik sütőpapírral és nyújtsd ki téglalap alakúra. Minél keskenyebb és hosszabb a téglalap, annál több sütid lesz.
- Ha kinyújtottad, kend a tölteléket a tésztára, hagyj ki 0.5 cm-t a szélén.
- Hajtsd a tészta másik felét (a töltelék nélkülit) a töltelékre és dolgozd össze a szélét.
- Szeleteld fel a rudat egy késsel (ne válaszd szét őket, mert szétesnek) és süsd 180 Celsius-fokon (356 °F) 10 - 15 percig, amíg megbarnul.
Elkészítési idő | 25 perc | |
Kiadósság | 12 szelet |
Tápérték információ/ 1 szelet | ||
Kalória | 130 Kcal | |
Szénhidrátok | 10 g | |
Rost | 2 g | |
Fehérjék | 3 g | |
Zsír | 9 g |