
Roston Sült Lazac Serpenyős Zöldséggel és Joghurtos-Fokhagymás Mártogatóssal
Csodálatos fogás, tele ízekkel és vitaminokkal az egész család számára - egész biztosan népszerű lesz, tálald akár egészséges ebédként vagy vacsoraként. Ez a pirított lazac sült zöldségekkel és a hozzátartozó joghurtos-fokhagymás mártogatós nagyon könnyen előkészíthető, mindemellett pedig nagyszerű tápértékekkel rendelkezik.
Az étel gazdag fehérjében és egészséges zsírokban, csak 14 g szénhidrátot tartalmaz adagonként. A lazac nagy előnye a magas omega-3 zsírsav tartalma. Ezek a zsírsavak segítik az immun- és a keringési rendszert, és hozzájárulnak a hormonális egyensúly fenntartásához.
A lazacot akár kerti grillen, faszénre helyezve is el lehet készíteni, de a konyhai grillserpenyő is tökéletesen megteszi. A legjobb, ha vadon élő lazacot választunk a recepthez, mert a tenyésztett lazacok táplálkozási szempontból nem olyan értékesek és sokszor színezik őket.
Ebben a receptben a klasszikus hasábburgonya helyett ízletes és egészséges szalmazöldséget készítünk. Zöldség chips bármilyen gyökérzöldségből készíthető. A sárgarépa, a cukkini, és a zeller a legfinomabbak sütve, de a cékla vagy a karalábé is jó választás. Én sárgarépát és cukkinit használtam, a recept tápértékekei is így számítódtak.
A receptet egy egyszerű joghurtos-fokhagymás szósszal fogjuk megkoronázni, ami mindössze 4 összetevőből áll.
Összetevők
- 300g lazac
- 1 tk olaj (avokádó-, vagy kókuszolaj) (ezt ajánlom)
- egy csipet tengeri só
- 4 marék friss spenót
- Serpenyős zöldség:
- 400g sárgarépa
- 1 cukkini
- ¼ tk őrölt fekete bors
- ¼ tk tengeri só
- 2 tk olívaolaj (ezt ajánlom)
- Szósz:
- 4 ek natúr joghurt
- friss bazsalikom
- egy csipet tengeri só
- 1-2 gerezd fokhagyma
Instrukciók
- Mosd meg a zöldségeket, majd vágd fel őket vékony csíkokra.
- Egy edényben keverd össze a zöldségeket az olívaolajjal, a tengeri sóval és a fűszerekkel.
- Megszórhatod őket szezám vagy lenmaggal is.
- A zöldségeket tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 205 Celsius-fokon (400 °F) kb. 20 percig.
- Addig süsd, amíg a zöldségek meg nem barnulnak.
- Mosd meg a lazacot, ha szükséges, távolítsd el a pikkelyeket. Egy serpenyőben süsd kevés olajon 3-4 percig mindkét oldalát, közepes lángon.
- Ha már majdnem kész, sózd meg mindkét oldalát.
- Turmixold össze a meghámozott fokhagymát, a bazsalikomot, a joghurtot és a sót.
- Mosd meg a friss spenótot és pirítsd meg egy száraz serpenyőben.
- A lazacot tálald melegen a spenót ágyon, öntsd rá a joghurtos-fokhagymás szószt és köretként kínáld a sült zöldségeket.
Elkészítési idő | 40 perc | |
Kiadósság | 2 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 440 Kcal | |
Szénhidrátok | 14 g | |
Rost | 9 g | |
Fehérjék | 37 g | |
Zsír | 21 g |