
Kakaós-Céklás Torta (Gluténmentes)
Ízletes, puha kakaós-céklás torta - liszt nélkül, alacsony édesítő- és zsírtartalommal. A cékla miatt a tortának gyönyörű, piros színe lesz, ám a cékla ízét egyáltalán nem fogod érezni benne. Közepesen szilárd sütemény, remekül megy a túrós és gyümölcsös mázzal.
A céklás sütemények egyre népszerűbbek. Nem is csoda, hiszen kiválóak és lédúsak. A legkedvesebb céklás sütireceptem ez a lágy, sima és természetesen egészséges kakaós-céklás, lisztmentes torta, amely csak kis mennyiségű édesítőszert és zsírt tartalmaz.
A cékla miatt a torta szép piros színű és puha, de ne félj, nem fogod érezni a cékla ízét. A liszt helyett a tészta főszereplője a kakaó lesz, amely könnyen helyettesíti azt, és biztosítja, hogy a sütemény teljesen gluténmentes legyen. Az ebből eredő csokoládés íz pedig imádnivaló. A receptben a fél csésze kakaó kb. 45 g-nyit jelent. A torta ínycsiklandó ízét az illatos fahéj és a gyömbér csak fokozza.
Ezt a süteményt egyszerű elkészíteni és nagyon finom. Fehérjében és rostban gazdag. A kész sütemény közepesen szilárd, és jól passzol fagylalthoz és gyümölcsökhöz, dióval, pekándióval vagy kakaóbabbal meghinthetjük. Készítsd el ezt a fitt céklatortát és kényeztesd az ízlelőbimbóidat.
Összetevők
- Torta:
- 450-500g cékla
- 4 tojás
- 1 nagy (vagy 2 kis) banán
- 6 ek natúr joghurt
- ½ csésze kakaó (ezt ajánlom)
- 4-5 ek méz
- 2 ek kókuszolaj (olvadt) (ezt ajánlom)
- ½ tk fahéj
- ½ tk mézeskalács fűszerkeverék
- egy csipet sütőpor
- 1 tk vanília kivonat (ízlés szerint)
- Máz:
- 150g puha túró
- 100g natúr joghurt
- 3 ek méz
- eper/málna/áfonya
- magvak/kakaóbab (ízlés szerint) (ezt ajánlom)
Instrukciók
- Hámozd meg és reszeld apróra a céklát.
- Helyezd ízlés szerinti folyékony édesítővel együtt egy fazékba és főzd magas lángon, amíg a cékla levet nem ereszt és az el nem kezd elforrni.
- Amikor a lé felforrt, takard le a fazekat és alacsony lángon főzd tovább a céklát 20-30 percig.
- Sűrűn kevergesd, hogy ne égjen le.
- Ha kész a cékla, tedd a többi hozzávalóval egy turmixgépbe és keverd össze alaposan.
- Folyós tésztát fogsz kapni. Ezt öntsd egy tortafomába (vagy más sütőformába).
- Ha csak a fele hozzávalót használod fel, kenyérsütő formában is megsütheted. Sütés közben már nem fog sokat emelkedni a tészta.
- Süsd 180 Celsius-fokon (350 °F) 30-35 percen keresztül.
- Keverd össze a túrót, a joghurtot és az édesítőt.
- Ha a sütemény kihűlt, kend meg a túrós mázzal, majd a tetejére halmozz ízlés szerinti gyümölcsöket, szórd meg magvakkal és kakaóbab darabokkal.
- Azonnal fogyaszthatod, vagy ha még teljesebb ízt szeretnél, tedd a hűtőbe 5 órára, hogy összeérjenek az ízek.
Elkészítési idő | 60 perc | |
Kiadósság | 12 szelet |
Tápérték információ/ 1 szelet | ||
Kalória | 134 Kcal | |
Szénhidrátok | 18 g | |
Rost | 3 g | |
Fehérjék | 7 g | |
Zsír | 5 g |