Fit Boszi
Kövess engem
Sült falafel hummusszal

Sült falafel hummusszal

A sült falafel hummusszal kiváló vegán étel, amelyet mindenki élvezhet, függetlenül attól, hogy vegán vagy sem. Ez egy olyan egészséges alaprecept, amelyet mindenkinek érdemes kipróbálni. És a krémes házi hummusznál nincs is finomabb!

A falafel hagyományosan olajsütőben készül. Mivel azonban fitt és egészségesebb verziót akarunk készíteni, ki kellett próbálnom a sütőben sütést. A falafel sütőben sütve szintén nagyon finom, bár kétségtelenül kissé szárazabb, mint az olajban sült változat. Ennek ellenére megér egy próbát, hiszen jóval egészségesebb. Frissen sütve a legjobb.

Ezt a sült falafelt szívesen kínálom hummusszal egészséges vacsoraként vagy ebédként. Ez egy igazán tápláló étel, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. A fantasztikus íz mellett a kedvencem ebben az ételben az, hogy a recept mindkét összetevőjéhez - a falafelhez és a hummuszhoz is - szinte ugyanazokra az összetevőkre van szükség, amelyek könnyen beszerezhetők. Az egyetlen összetevő, amelyet valamivel nehezebb megtalálni, a tahini, de mostanában már bármelyik nagy szupermarketben vagy bioboltban megtalálható.

És ki ne szeretné a jó hummuszt? Talán csak azok, akik eddig ellenálltak a különleges neve miatt. Ha azok közé tartozol, akik még nem próbálták ki a humuszt, mindenképpen készítsd el. Biztos vagyok benne, hogy beleszeretsz ebbe a receptbe. Ízlés szerint testre szabhatod a házi hummuszodat. Először érdemes követni ezt az alapreceptet, és ha szeretnéd, legközelebb kísérletezhetsz és beállíthatod ízlésed szerint az egyes összetevők arányát, vagy akár valami újat is hozzáadhatsz.

És míg el nem felejtem, a felmelegített teljes kiőrlésű pita és némi savanyúság vagy savanyú káposzta rendkívül jól passzol ehhez az illatos, sült falafelhez és hummuszhoz. Jó étvágyat kívánok!

Összetevők

  • A falafelhez:
  • 500g főtt csicseriborsó (ezt ajánlom)
  • 1 hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. liszt (tönköly, búza vagy hajdina)
  • 1 tk. tört kömény
  • 1 tk. só
  • maroknyi friss koriander
  • maroknyi friss petrezselyem
  • 1/4 tk. őrölt bors
  • 2 ek. olívaolaj (ezt ajánlom)
  • víz (szükség szerint)
  • A humuszhoz:
  • 400g főtt csicseriborsó (ezt ajánlom)
  • 1 citrom leve
  • 100g tahini
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1/2 tk. só
  • 1/2 tk. őrölt kömény
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2-4 ek. víz

Instrukciók

  1. Először készítsd el a falafelt. Tedd a falafel összes hozzávalóját (a vizet kivéve) egy konyhai robotgépbe, és turmixold a lehető legsimábbra. Szükség esetén adj hozzá vizet, ha a tészta túl kemény.
  2. A kész tésztából kézzel készíts kis golyókat, és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
  3. Süsd a falafelet 25-30 percig 190 fokon, aranysárgára.
  4. Addig készítsd el a humuszt.
  5. Tedd a humusz összes hozzávalóját egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe, és keverd simára. Szükség esetén adj hozzá vizet a kívánt konzisztencia eléréséhez.
  6. A kész falafelt a humusszal együtt tálald. Legjobb frissen sütve.
  7. Kínálhatsz mellé savanyú káposztát, savanyított zöldségeket és teljes kiőrlésű pita kenyeret is.
Elkészítési idő50 perc
Kiadósság4 adagok
Tápérték információ/ 1 adag
Kalória579 Kcal
Szénhidrátok52 g
Rost15 g
Fehérjék17 g
Zsír30 g
Fitt boszi vagyok. Ezeket az egészséges és ízletes fitnesz recepteket egészséges összetevőkből állítottam össze. Az a célom, hogy megmutassam, egészségesen és fitten étkezni valóban könnyű, ízletes és nem unalmas. Tarts velem, és válogass kedvedre az egészséges receptek közül!
Lucia Wagner

Kommentek