
Édesburgonya fagylalt csokoládés zabgolyókkal
Ízletes és egészséges édesburgonya fagylalt datolyával édesítve, csokoládés zabgolyókkal kiegészítve. Frissítő, laktató, kielégíti édes vágyaidat, miközben sok vitamint és ásványi anyagot biztosít.
Biztosan észrevetted, hogy az édesburgonyát sokféle édes ételhez lehet használni, beleértve a desszerteket is. De próbáltad már az édesburgonya fagylaltot? Ha nem, itt az ideje változtatni ezen! Ez az egészséges fagylalt finom ízével, magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal, valamint rostokkal is kedveskedik majd, amit egy hagyományos fagylalt nem igazán ígérhet.
Ez a fagyi ráadásul még alacsony zsírtartalmú is, ami ismét csak nem jellemző a szokásos fagylaltokra. Ez a fagylalt cukormentes, csak datolyával édesítjük, míg a zabgolyókba egy kevés méz kerül. Fehérjeport (lehetőleg vaníliát) is adhatsz a fagylaltodhoz, ettől még krémesebb lesz, és megnő a fehérjetartalma. Ennek a fagyinak egyetlen adagja meglehetősen nagy és laktató, és amint említettem, tápanyagokban, különösen A-vitaminban gazdag.
Az édesburgonya fagyi egészséges, és egyszerű az elkészítése. Javaslom, hogy tálald a sütés nélküli zabos-csokoládés golyókkal, mert tökéletesen kiegészítik a fagyi ízét.
Összetevők
- 250 g édesburgonya (2 kisebb darab)
- 1 csésze tej (bármilyen)
- 30 g datolya
- csipetnyi fahéj
- egy kanál fehérjepor (opcionális) (ezt ajánlom)
- A golyókhoz:
- 70 g zab (ezt ajánlom)
- 40 g kesudió (ezt ajánlom)
- 2 ek méz
- 2 ek almapüré
- 20 g étcsoki chips (ezt ajánlom)
- csipetnyi fahéj (ezt ajánlom)
Instrukciók
- Helyezd az édesburgonyát egy tepsire egészben, és süsd puhára 200 °C-on. Az ökölnyi méretű burgonyát 30 percig, a nagyobbat 45 percig kell sütni.
- Hagyd kihűlni a sült burgonyát, majd vágd ketté, kapard ki a belsejét, majd villával pépesítsd, és tedd a pürét egy fedeles edénybe.
- Önts tejet a tartályba, és fagyaszd a keveréket legalább 5 órán át.
- Turmixgépben daráld a zabot, kesudiót, mézet, fahéjat és almapürét a lehető legfinomabb állagúra.
- Add hozzá a zabkeverékhez a csokoládé chipset, és formálj kis golyókat. Tárold őket hűtőszekrényben, amíg a fagylaltot nem tálalod.
- Tálalás előtt vedd ki a fagyasztott keveréket a mélyhűtőből, hagyd 5 percig olvadni, majd keverd össze a fagylalt többi összetevőjével. Ha ez túl nehéz, adj kevés friss tejet a turmixgépbe.
- Ha túl dominánsnak érzed az édesburgonya ízét, akkor javaslom, adj hozzá egy kanálnyi fehérjeport.
- Tálald a fagylaltot tálkákba, díszítsd a golyókkal, és már kóstolhatja is a család.
Elkészítési idő | 45 perc | |
Kiadósság | 2 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 195 Kcal | |
Szénhidrátok | 38 g | |
Rost | 4 g | |
Fehérjék | 5 g | |
Zsír | 3 g |