
Egészséges Zabkása "Baklava"
Zabkása desszertként? Ezt ki kell próbálnod. Szeretek reggelire mindenféle zabkását készíteni, de ez mind közül az egyik legkülönlegesebb. Imádom a Baklavát, és ez a kása jellegű csemege arra emlékeztet - hiszen nagyszerű kombinációja a diónak, pisztáciának, méznek, citromhéjnak és különböző fűszereknek. És hadd áruljam el neked: imádom az olyan desszerteket, amelyek egészséges verzióját reggelire is fogyaszthatom :)
És ha a klasszikus baklava túl édes lenne számodra, akkor sem kell aggódnod - ez a zabkásás verzió kellemesen édes, így anélkül élvezheted a baklava ízét, hogy szükségtelenül nagy mennyiségű mézet és cukrot vinnél a szervezetedbe. Ezen kívül ez az egészséges zabkása tej- és gluténmentes is.
Ha szeretnéd vegán változatban is elkészíteni, könnyen megteheted, ha a mézet juharszirupra cseréled.
Ennek a krémes zabkásának egy adagja is igazán kiadós, táplálkozási szempontból értékes, és biztos vagyok benne, hogy egészen délig jól fogsz vele lakni. Krémessége abban rejlik, hogy lassan, alacsony-közepes lángon főzzük.
Ha te is úgy rajongsz a baklaváért, mint én, imádni fogod ezt a könnyebb, zabos verziót! Soha nem lehet elég ötletet begyűjteni az egészséges reggeli zabkása variációkra, ezért ne felejtsd el elmenteni ezt a receptet, és miután kipróbáltad, feltétlenül írd meg nekem, hogy ízlett.
Összetevők
- 3 csésze víz
- 1 csésze zabpehely (ezt ajánlom)
- 50g mazsola
- 2-3 ek méz
- 1 tk fahéj (ezt ajánlom)
- ⅕ tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 ek citrom leve
- 1 tk citrom héja
- ¼ csésze dió (ezt ajánlom)
- 30g pisztácia
Instrukciók
- Szórd a zabpelyhet forrásban lévő vízbe.
- Közepes lángon, kevergetve főzd puhára.
- Ha már majdnem minden vizet felszívott, vedd lejjebb a lángot és főzd lassan egészen addig, amíg minden vizet magába nem szív (még kb. 10 perc). Ha szereted szaftosabbra hagyni a zabkását, hamarabb is leveheted.
- Ha kész, keverd hozzá a többi hozzávalót és ízesítsd mézzel.
- Fogyaszthatod melegen, de hidegen is isteni.
Elkészítési idő | 25 perc | |
Kiadósság | 2 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 465 Kcal | |
Szénhidrátok | 64 g | |
Rost | 6 g | |
Fehérjék | 8 g | |
Zsír | 20 g |