
Marhapörkölt Savanyúkáposztával
A marhahús és a savanyú káposzta a tökéletes kombináció számomra. És ha még aszalt szilva darabok is vannak benne, az maga a mennyország, ahogy a számban összeérnek az ízek. Készítsd el ezt a finom marhapörköltet savanyúkáposztával ebédre, és élvezzétek az ízkavalkádot.
A marhahús a fehérjénak, a vasnak és a cinknek kitűnő forrása, és kevesebb zsírt tartalmaz, mint a sertéshús. Az egészséges táplálkozás étrendjéből nem hiányozhat. Én a fit receptjeimben sovány marhahúst használok, mint például filé, bélszín vagy fartő. Ebben a konkrét receptben fartő húst használtam.
Talán érdemes beszélnünk a savanyúkáposzta egészségügyi előnyeiről. A főtt savanyúkáposzta jobban emészthető, és a hőkezelés ellenére megtartja a rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, és segít megteremteni a megfelelő mikroflórát a belekben. Légy azonban óvatos, ha hisztamin intoleranciád van, ebben az esetben nem lesz a legjobb választás.
A recept tápértéke is megfelelő, csak 290 kcal és 31 g fehérjét tartalmaz. A fogás önmagában is kínálható, de akár teljes kiőrlésű tésztával, házi teljes kiőrlésű nokedlivel vagy a saját kedvenc köreteddel is tálalhatod.
Nagyszerű tipp egy egészséges hétvégi ebédnek, nem gondolod?
Összetevők
- 500g marhahús
- 1 hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 800-900g savanyú káposzta
- 2 ek avokádó/kókuszolaj (ezt ajánlom)
- 50g aszalt szilva
- 250g gomba (ízlés szerint)
- 2 ek piros paprika
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1 tk köménymag
- 1-2 tk tengeri só
- víz
Instrukciók
- Egy nagy fazékban pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát két kanálnyi felhevült olajon.
- Ha megpirult, add hozzá a marhahúst és kevergesd.
- Fűszerezd a fűszerekkel és a sóval, majd pirítsd tovább kb. 5 percig.
- Ezután adj hozzá 300 ml vizet, az aprított szilvát, a lecsöpögtetett savanyú káposztát, és ha szeretnéd, felvágott gombát.
- Keverj mindent össze a fazékban, takard le, majd hagyd főni 30-40 percig.
- Folyamatosan ellenőrizd és kevergesd. Ha szükséges, adj hozzá több vizet, hogy ne legyen rágós a hús és a savanyú káposzta.
- Tálald a húst a savanyú káposztával magában, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel, szórd meg fokhagymával vagy más feltéttel.
Elkészítési idő | 50 perc | |
Kiadósság | 4 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 290 Kcal | |
Szénhidrátok | 10 g | |
Rost | 6 g | |
Fehérjék | 31 g | |
Zsír | 12 g |