
Párolt tőkehal citrom-fokhagyma mártásban, sütőben sült zellerhasábbal
Kóstold meg ezt a finom párolt tőkehalat citromos fokhagymás mártással és ropogós sült zellerrel. Ez a fogás magas fehérjetartalmú, ugyanakkor kevés szénhidrátot és kalóriát tartalmaz. Ezenkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen B-vitaminokban, szelénben, foszforban, mangánban, magnéziumban, niacinban, folsavban, valamint E- és A.-vitaminokban. A hal szerelmeseinek ez a recept tökéletes tipp egy egészséges és diétabarát ebéd vagy vacsora gyanánt.
A tőkehal lágy íze miatt az egyik legnépszerűbb halfaj. Alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, és gazdag Omega-3 zsírsavakban. Ha mégsem jutnál tőkehalhoz, ne aggódj, könnyen helyettesítheted lazaccal vagy bármilyen általad kedvelt helyi hallal.
A sütőben sült zellerhasáb játékosan helyettesíti a klasszikus hasábburgonya köretet - mivel sütőben sül, nem kell hozzá sok olaj. Így az étel lényegesen alacsonyabb kalóriatartalmú, könnyűnek és fittnek érezheted magad utána :)
Ez a párolt tőkehal sült zellerrel csodálatos választás lehet egy kellemes családi vacsorához, mindenképpen tegyél egy próbát Te is.
Összetevők
- A halhoz:
- 600 g tőkehal
- 2 ek vaj
- 1 citrom (leve + héja)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek mustár
- 1-2 ek szójaszósz
- petrezselyem
- A sült zellerhez:
- 1 kg zeller
- 1 tk tengeri só
- 1/2 tk pirospaprika
- 1/2 tk majoranna
- 1 ek olívaolaj (ezt ajánlom)
Instrukciók
- Tisztítsd meg a zellert és vágd fel, mintha vékony sültkrumplit készítenél.
- Egy nagy tálban készíts pácot a sült zellerhez olívaolaj, fűszerek és só vegyítésével.
- Ezután szórd a tálba a felszeletelt zellert, és alaposan forgasd össze az olajjal.
- Helyezd a zellercsíkokat sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd őket 40-50 percig 220 fokon ropogósra, 20 perc elteltével fordítsd át a másik oldalukra.
- Időközben készítsd el a tőkehalat egy mély serpenyőben. Melegítsd fel a vajat, add hozzá a zúzott fokhagymát, mustárt, citrom levét és héját, szójaszószt, majd helyezd a tőkehalat is a serpenyőbe.
- Fedd le az edényt, és párold a halat puhára, lassú tűzön körülbelül 10-15 perc alatt. Ha szükséges, adj hozzá pici vizet.
- A végén megszórhatod a halat friss petrezselyemmel.
- Tálald a halat a sült zellerhasábbal, az elkészített mártással, és kínálhatsz mellé friss salátát is.
- Jó étvágyat kívánok! :)
Elkészítési idő | 65 perc | |
Kiadósság | 3 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 368 Kcal | |
Szénhidrátok | 7 g | |
Rost | 6 g | |
Fehérjék | 50 g | |
Zsír | 12 g |