
Egészséges Fahéjas Gabonapehely (gluténmentes)
Már régóta gondolkodtam azon, hogyan tudnám a kedvenc ropogós fahéjas gabonapelyhemet otthon elkészíteni anélkül, hogy szükségtelenül sok cukrot és lisztet használnék. Íme az eredmény - a tökéletes egészséges, házi készítésű fahéjas gabonapehely recept, ami gluténmentes és lisztmentes, és olyan szuper összetevőkből készül, mint a mandula, lenmag, fahéj, kókuszzsír és méz.
Ez a fahéjas gabonapehely ráadásul alacsony szénhidráttartalmú - egy adagban mindössze 7g szénhidrát van - micsoda öröm! S ha te is akkora fahéj rajongó vagy, mint én, akkor biztos vagyok benne, hogy imádni fogod ezt a receptet. Én többször is elkészítettem már, és azt kell, hogy mondjam, hogy ennél jobb házi készítésű müzlit még nem ettem. Mindemellett egészséges és táplálkozási szempontból értékes is - mi mást is kívánhatnánk különleges reggelekre?
Azt is örömmel osztom meg Veled, hogy a recept könnyen elkészíthető, s mindössze 6 összetevőre lesz szükség. A legtrükkösebb része valószínűleg a tészta összekeverése, de hidd el nekem, megéri. Ami a szórást illeti, szívből ajánlom, hogy ne hagyd ki! Ha nem szeretnél egy kanál cukrot sem hozzáadni, akkor helyettesítsd nyugodtan xillittel. A mandulalisztet könnyen elkészítheted otthon ha mandulaszemeket finom lisztté őrölsz (vagy használhatsz boltban vásárolt mandulalisztet is: (ezt ajánlom) ).
A legérdekesebb a dologban, hogy az íze így egészségesen is kísértetiesen emlékeztet a bolti Cini Minis ízéhez - bár én azt mondanám, hogy még annál is jobb. De győződj meg róla magad!
Mielőtt nekiállnál elelkészíteni ezt az ízletes gabonapelyhet, csak néhány rövid tanács: a receptből 4 adag jön ki, de lehet, hogy érdemes lesz megkétszerezned az összetevők mennyiségét. Hidd el, később hálás leszel érte! :)
Összetevők
- 1 csésze mandulaliszt (ezt ajánlom)
- 1 ek őrölt lenmag (ezt ajánlom)
- 3 ek víz
- 1 ek puha kókuszolaj (ezt ajánlom)
- 1-2 ek méz (ajánlom ezt)
- 1 tk fahéj (ezt ajánlom)
- Fahéjas szórás (opcionális):
- 1 ek nádcukor
- 1 tk fahéj
Instrukciók
- Add hozzá a mandulalisztet, a fahéjat, a puha (de nem felolvasztott) kókuszolajat és az édesítőt. Alaposan keverd át a tésztát.
- Helyezd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Takard le egy másik réteg sütőpapírral és egy sodrófa segítségével nyújtsd minél vékonyabbra - minél vékonyabb a tészta, annál ropogósabb lesz a gabonapehely.
- Vedd le a papírt a tetejéről és szórd meg a fahéjas cukorral.
- Süsd 175 Celsius-fokon (345 °F) 8 percig.
- 8 perc után vedd ki a sütőből és vágd pici darabokra.
- Süsd újra 2-5 percig - a pontos sütési idő a vastagságon és a sütőn is múlik.
- Sütés közben nézz rá többször a tésztára, hogy meg ne égjen. A végeredmény világosbarna kell legyen.
Elkészítési idő | 25 perc | |
Kiadósság | 4 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 213 Kcal | |
Szénhidrátok | 7 g | |
Rost | 4 g | |
Fehérjék | 7 g | |
Zsír | 18 g |