
Egészséges Répás Teasütemény
Az országomban tradicionálisnak számító házi készítésű sárgarépás sütemény szilvalekváros töltelékkel mindig is nagy kedvencem volt. Ez az egészséges répás sütemény az újragondolt verziója az alapreceptnek. A csicseriborsónak köszönhetően több fehérjét és rostot tartalmaz, nincs benne cukor és telített zsírok sem.
A recept nagyon egyszerű és biztos vagyok benne, hogy Te is örülni fogsz a kedvező tápérték tartalmának. Ez a süti összeségében alacsony zsírtartalommal rendelkezik (csak 3 gramm darabonként), mivel a klasszikus receptben megtalálható zsírok nagy részét ebben a változatban almaszósszal és banánnal helyettesítjük. A lekvárt készíthetjük egyszerűen aszalt szilva és datolya összefőzésével, ami biztosítja a süti édes ízét. És ez egy újabb hatalmas előnye ennek a receptnek a klasszikus változathoz képest - alacsonyabb szénhidrát- és kalóriatartalmú.
Ha esetleg nem lenne otthon csicseriborsó liszted, akkor nyugodtan lecserélheted teljes kiőrlésű lisztre, csak győződj meg róla, hogy a tészta állaga elég sűrű és könnyen nyújtható marad.
Próbáld ki ezt az egészséges és fitt sárgarépás süteményt, például hétvégi reggeli gyanánt, vagy vidd magaddal a munkába, iskolába tízóraira.
Összetevők
- 2 érett banán
- 5 ek almaszósz
- 250g csicseriborsó liszt
- 320g teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek olvasztott kókuszolaj (ezt ajánlom)
- A lekvárhoz:
- 50g aszalt szilva
- 4 datolya
- 3 ek víz
- 250g sárgarépa
Instrukciók
- Először készítsd el a lekvárt.
- Tedd a szilvát, a datolyát és a vizet egy tálba, majd forrald fel.
- Kevergesd és nyomkodd a gyümölcsöket egy villával, amíg a hozzávalók lekvárszerűvé nem válnak.
- Ha szép sima állagú és félig besűrűsödött, tedd félre és hagyd kihűlni.
- Turmixold össze a répát, a banánokat, az almaszószt és a kókuszolajat, amíg sima tésztát nem kapsz.
- Öntsd a keveréket egy edénybe, add hozzá a csicseriborsó lisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a sütőport és állítsd össze a tésztát.
- Ha túl ragadós és puha, adj hozzá még teljes kiőrlésű lisztet.
- Ha kész a tészta, egy sodrófa segítségével nyújtsd vékonyra, vágj kockákat belőle, helyezz a közepükbe ½ teáskanálnyi lekvárt.
- Hajtsd egymásra a széleket és díszítsd a peremét egy villa segítségével.
- A répás süteményeket tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd 180 Celsius-fokra (350 °F) előmelegített sütőben 25-33 percig (a sütőtől és a süti méretétől függően). Ha túlsütöd, ropogósabb lesz. 20 perc elteltével teszteld egy hústű vagy fogpiszkáló segítségével. Ha tiszta marad, nincs rajta tészta, akkor a sütemény elkészült.
- Tálalás előtt melegítsd fel.
Elkészítési idő | 50 perc | |
Kiadósság | 15 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 182 Kcal | |
Szénhidrátok | 27 g | |
Rost | 5 g | |
Fehérjék | 7 g | |
Zsír | 3 g |