Fit Boszi
Kövess engem
Fogásonként
Preferenciák szerint
Allergének
Összetevők szerint
Fit Boszi
Kövess engem
Egészséges Szegedi Gulyásleves Teljes Kiőrlésű Gombócokkal

Egészséges Szegedi Gulyásleves Teljes Kiőrlésű Gombócokkal

A szegedi gulyás a magyar konyha egyik legtradicionálisabb és legismertebb receptje. Az eredeti recept azonban eléggé nehéz a gyomor számára, és nem igazán rendelkezik kedvező tápértékekkel. Szóval úgy döntöttem, hogy egy egészségesebb és diétásabb változatot fogok belőle elkészíteni, és ezt meg kell osztanom veled is. Ezt a szegedi gulyás receptet akár diétázás közben is élvezheted.

A klasszikusokkal ellentétben a módosított szegedi gulyás receptnek több a fehérje- és rosttartalma, viszont kevesebb a kalória- és zsírtartalma. A hagyományos recept sertéshúsból készül, de mivel az egy zsírban igen gazdag hús, és nem igazán tartozik az egészségesebbek közé, én ebben az esetben pulykamellből készítettem el az ételt, viszont ha szeretnél, csirkemellet is használhatsz. Mindkettő gazdag fehérjében és ez mellett kis mennyiségű zsírt tartalmaz mindkét húsfajta.

Ez a fitnesz szegedi gulyás recept házi, teljes kiőrlésű lisztből készült gombóccal sokkal könnyebben elkészíthető, mint gondolnád, és talán sikerül is erről meggyőznöm téged. A szaft sűrítéséhez használj legalább 3% zsírtartalomú görög joghurtot - enélkül összecsomósodhat. A görög joghurt használatának köszönhetően a szegedi gulyás recept ezen változata magas fehérjetartalommal rendelkezik.

Próbáld ki ezt a finom és egészséges szegedi gulyás receptet.

Összetevők

  • 1kg savanyú káposzta
  • 700g pulykamell (vagy csirkemell)
  • 1 nagy hagyma
  • 1 nagy görög joghurt natúr görög joghurt (ha szükséges, ne legyen alacsony zsírtartalmú)
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 1 ek őrölt piros paprika
  • 1 ek kókuszolaj (ajánlom ezt)
  • Gombóc:
  • 500g teljes kiőrlésű liszt
  • 20g élesztő
  • 1 tk méz
  • 2 ek olívaolaj
  • 300-400ml langyos víz
  • ½ tk tengeri só

Instrukciók

  1. Először készítsd el a gombócokat.
  2. Keverj össze 200 ml vizet az élesztővel és a mézzel, majd hagyd állni 10 percig.
  3. Ezután add hozzá a lisztet és a többi vizet, olajat, sót.
  4. Gyúrj tésztát belőle - nem szabad, hogy hozzáragadjon a tálhoz.
  5. A tésztából készíts két gombócot és tedd őket meleg helyre (30-45 percre).
  6. Ha megkelt, párold 20-25 percig.
  7. Egy nagyobb lábosban olvassz meg egy kanálnyi olajat és pirítsd aranyszínűre a hagymát.
  8. Tedd hozzá a felkockázott húst.
  9. Egy pillanatra vedd le tűzről és szórd hozzá a piros paprikát és a fekete borsot.
  10. Keverd össze, majd tedd vissza a lábost a tűzre, takard le és hagyd főni kb. 20 percig.
  11. Keverd többször át, ha a hús levet ereszt, csak annyi vizet adj hozzá, amennyi szükséges (minél kevesebb a víz, annál jobb).
  12. Ha kész a hús, add hozzá a lecsöpögtetett savanyú káposztát és keverd össze.
  13. Főzd össze a káposztát és a pörköltet kb. 10 percig.
  14. Ha a savanyú káposzta puha, vedd le a tűzről.
  15. Evés előtt locsold meg annyi görög joghurttal, amennyi szükséges - így sűrűbb lesz és lágyabb az íze.
  16. Ne keverd hozzá főzés közben, mert csomós lehet tőle.
  17. Nem ajánlom hozzá a 3%-nál alacsonyabb zsírtartalmú joghurtokat, mert folyós lehet.
Elkészítési idő70 perc
Kiadósság6 adagok
Tápérték információ/ 1 adag
Kalória475 Kcal
Szénhidrátok61 g
Rost15 g
Fehérjék33 g
Zsír7 g
Fitt boszi vagyok. Ezeket az egészséges és ízletes fitnesz recepteket egészséges összetevőkből állítottam össze. Az a célom, hogy megmutassam, egészségesen és fitten étkezni valóban könnyű, ízletes és nem unalmas. Tarts velem, és válogass kedvedre az egészséges receptek közül!
Lucia Wagner

Kommentek