Fit Boszi
Kövess engem
Egészséges Székely Gulyás Teljes Kiőrlésű Gőzgombóccal

Egészséges Székely Gulyás Teljes Kiőrlésű Gőzgombóccal

A székely gulyás a magyar konyha egyik legtradicionálisabb és legismertebb receptje. Az eredeti recept azonban eléggé megterhelő a gyomornak, és tápérték tartalma sem épp kedvező. Ezért kitaláltam, hogy elkészítem az egészségesebb és diétásabb változatát, és ezt most megosztom Veled is. Ezt a székely gulyás receptet akár diéta idején is élvezheted.

A klasszikus recepttel ellentétben ez az újragondolt székely gulyás több fehérjét és rostot tartalmaz, viszont kevesebb a kalória- és zsírtartalma. A hagyományos recept sertéshúsból készül, ám mivel az egy zsírban gazdag hús, és nem is túl egészséges, én inkább pulykamellből készítettem el, de nyugodtan használhatsz csirkemellet is. Mindkettő fehérjében gazdag és csak kevés zsírt tartalmaz.

Ezt a fitt székely gulyást tálalhatod házi készítésű, teljes kiőrlésű lisztből készült gőzgombóccal, ami sokkal könnyebben elkészíthető, mint gondolnád. Nemsokára meg is győződhetsz erről. A szaft sűrítéséhez használj legalább 3% zsírtartalomú görög joghurtot - különben összecsomósodhat. A görög joghurt további fehérjetartalmat ad a szegedi gulyásunknak.

Próbáld ki Te is ezt az ínycsiklandó és egészséges székely gulyás receptet.

Összetevők

  • 1kg savanyúkáposzta
  • 700g pulykamell (vagy csirkemell)
  • 1 nagy hagyma
  • natúr görög joghurt (ne legyen alacsony zsírtartalmú)
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 1 ek őrölt piros paprika
  • 1 ek kókuszolaj (ezt ajánlom)
  • Gőzgombóc:
  • 500g teljes kiőrlésű liszt
  • 20g élesztő
  • 1 tk méz
  • 2 ek olívaolaj (ezt ajánlom)
  • 300-400ml langyos víz
  • ½ tk tengeri só

Instrukciók

  1. Először készítsd el a gőzgombócokat.
  2. Készíts kovászt 200 ml vízből, élesztőből és mézből, s hagyd állni 10 percig.
  3. Ezután add hozzá a lisztet, a maradék vizet, olajat és sót.
  4. Gyúrj tésztát belőle - akkor jó, ha nem ragad sem a tálhoz, sem a kezedhez.
  5. A tésztából készíts két szép gombócot és tedd őket meleg helyre (30-45 percre).
  6. Ha megkeltek, gőzöld 20-25 percig.
  7. Egy nagyobb lábosban fonnyassz egy evőkanálnyi olajon hagymát.
  8. Jöhet rá a felkockázott hús.
  9. Egy pillanatra vedd le tűzről és szórd meg a piros paprikával és fekete borssal.
  10. Keverd össze, majd tedd vissza a lábost a tűzre, takard le és hagyd főni kb. 20 percig.
  11. Keverd többször át. Ha elforrta a hús a levét, csak annyi vizet adj hozzá, amennyi nagyon kell (minél kevesebb a víz, annál jobb).
  12. Ha kész a hús, add hozzá a lecsöpögtetett savanyúkáposztát és forgasd jól át.
  13. Főzd össze a káposztát és a pörköltet kb. 10 perc alatt.
  14. Ha a savanyúkáposzta is megpuhult, vedd le a tűzről.
  15. Fogyasztás előtt locsold meg görög joghurttal - így sűrűbb és lágyabb ízt kapsz.
  16. Ne keverd hozzá főzés közben, mert csomós lehet tőle.
  17. Nem ajánlom hozzá a 3%-nál alacsonyabb zsírtartalmú joghurtokat, mert túl folyóssá teheti.
Elkészítési idő70 perc
Kiadósság6 adagok
Tápérték információ/ 1 adag
Kalória475 Kcal
Szénhidrátok61 g
Rost15 g
Fehérjék33 g
Zsír7 g
Fitt boszi vagyok. Ezeket az egészséges és ízletes fitnesz recepteket egészséges összetevőkből állítottam össze. Az a célom, hogy megmutassam, egészségesen és fitten étkezni valóban könnyű, ízletes és nem unalmas. Tarts velem, és válogass kedvedre az egészséges receptek közül!
Lucia Wagner

Kommentek