
Egyszerű Hokkaido tök krémleves
Ha az őszre és levesekre gondolok, az első dolog, ami eszembe jut, ez az egyszerű Hokkaido tökleves pirított tökmaggal és napraforgómaggal megszórva. Ha rajongsz a krémlevesekért, imádni fogod ezt is! A legjobb őszi alacsony kalóriatartalmú és alacsony zsírtartalmú leves tele zöldségekkel és finom Hokkaido tökkel! Mintha csak a hideg évszakra találták volna ki.
A Hokkaido sütőtök univerzális összetevő a konyhában - remekül használható desszertekhez, süteményekhez, különféle kásákhoz, de gnocchi formájában vagy húsételek köreteként is felséges. Nem meglepő, hogy finom sűrű krémlevesként is megállja a helyét, és az egész család örömét leli majd benne. Itthon nagy adagot főzök mindig, és talán csábító, sötét narancssárga színének köszönhetően a család legkisebb tagjai körében is népszerű. (Ha kurkumát használsz, akkor javaslom, először teszteld a gyerkőcök lelkesedését, mert a levest így nehezebben lehet lemosni a bútorokról;))
Pirítsd meg a tökmagot egy száraz serpenyőben, és emeld a leves nyújtotta élményt még magasabb szintre. Választhatsz más magot is, de szerintem a tök és a napraforgómag keveréke passzol legjobban. Ropogósságot és jellegzetes karaktert adnak ennek a finom krémlevesnek. Egy tányér egész biztos melegen és jóllakottan fog tartani, de garantáltan repetázni fogsz. És mivel a leves alacsony kalóriatartalmú és alacsony zsírtartalmú, nyugodtan szedhetsz ebből az egészséges Hokkaido töklevesből akár három tányérral is!
Összetevők
- 800 g Hokkaido tök (hámozás után)
- 200 g sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 nagy hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek olaj/vaj (ezt ajánlom)
- tengeri só (ajánlom ezt)
- őrölt bors
- curry por/kurkuma (ezt ajánlom)
- tökmag és napraforgómag (opcionális)
Instrukciók
- Vágd ketté a tököt és süsd 15-20 percig 200 fokon, amíg meg nem puhul.
- Sütés után hagyd kihűlni, majd hámozd meg és vájd ki a magokat.
- Egy nagyobb edényben piríts forró olajon (vagy vajon) apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymát.
- Adj hozzá apróra vágott sárgarépát és petrezselymet.
- Enyhén párold meg őket, majd add hozzá a kisebb darabokra vágott sült tököt.
- Sózd és fűszerezd a zöldségeket ízlés szerint.
- Önts annyi vizet a zöldségekre, hogy teljesen ellepje, és kb. 15 percig főzd a levest, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Turmixgéppel turmixold krémesre, és ha szükséges, fűszerezd még.
- A levest száraz pirított tökmaggal vagy más maggal megszórva (erősen ajánlott! :)) tálald.
Elkészítési idő | 50 perc | |
Kiadósság | 6 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 57 Kcal | |
Szénhidrátok | 8 g | |
Rost | 3 g | |
Fehérjék | 2 g | |
Zsír | 2 g |