
Sűrű Bableves Édesburgonyával
Ez egy igazán finom, egészséges, sűrű bableves édesburgonyával, ami akár főételként is megállja a helyét. Nagyon jól laktat, és tekintélyes adag rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat csempészhetsz a segítségével a diétádba. Ráadásul az íze is isteni, te is imádni fogod.
Nagyon szeretem az édesburgonyát, nem csak az egészségre gyakorolt hatása miatt, de legfőképp amiatt az ellenállhatatlan íz miatt, amit az ételekhez ad - egyszerre sós és édes. Répával párosítva édes ízt kölcsönöz a levesnek, és a babbal pedig tényleg ellenállhatatlan lesz. Azzal, hogy az édesburgonya egy részét picire összedaraboljuk, ezek teljesen szét fognak főni, és fantasztikusan sűrű és krémes állagot fognak kölcsönözni a levesünknek, anélkül, hogy elővennénk a turmixgépet. Ez a leves extra gazdag rostokban, A és C vitaminban, és vasban. További előnye, hogy fehérjedús és alacsony a zsírtartalma. Ha esetleg nem vagy oda az édesburgonyáért, készítheted hagyományos burgonyából is, de én azért arra biztatlak, adj ennek a kombinációnak egy esélyt.
Az ilyen forró, sűrű levesek különösen jól tudnak esni hűvös őszi napokon. Én személy szerint egy kis reszelt sajttal a tetején szoktam tálalni, de például vegán étkezés esetén ez el is hagyható.
Ezt az egyszerű és egészséges levest édesburgonyával és babbal mindenképp megéri kipróbálnod.
Összetevők
- 500 g édesburonya
- 200 g száraz vörösbab
- 200 g sárgarépa
- 2 zellerszár
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 teáskanál kókuszolaj (ezt ajánlom)
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál édes fűszerpaprika
- 1/2 teáskanál majoranna
- 1/2 teáskanál őrölt bors
Instrukciók
- Áztasd a babot vízben egy éjszakán át. Öblítsd le alaposan főzés előtt.
- Hámozd meg az édesburgonyát, és darabold az egyik felét apróra, a másik felét nagyobb kockákra.
- Egy nagy edényben hevíts egy teáskanál olajat, és párold benne rövid ideig az apróra vágott hagymát.
- Add hozzá a babot, a feldarabolt édesburgonyát, felkarikázott répát és zellerszárat, és öntsd fel vízzel, úgy, hogy a víz kb. 2 cm-rel a zöldségek fölé érjen.
- Ízesítsd a levest sóval és a fűszerekkel, és fedő alatt főzd 30-40 percig.
- Mielőtt levennéd a tűzről, dobj bele zúzott fokhagymát, keverd meg párszor, hogy a szétfőtt édesburonya szépen besűrítse, és tálald melegen.
Elkészítési idő | 50 perc | |
Kiadósság | 4 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 292 Kcal | |
Szénhidrátok | 49 g | |
Rost | 16 g | |
Fehérjék | 15 g | |
Zsír | 1 g |