
Fitt csirke Tikka Masala
Utazz velem újra Indiába. Ez a fitt csirke Tikka Masala a kedvenc indiai ételeim közé tartozik, amely autentikus, keleti ízével el fog téged is varázsolni. Ebben a fogásban sok egzotikus fűszert fogunk használni, amelyek fantasztikus ízt kölcsönöznek neki. De ne aggódj, az ételt egyáltalán nem nehéz elkészíteni, bár első pillantásra úgy tűnhet. Gyere, mutatom is.
A Tikka Masala egy hagyományos indiai étel, amely gazdag ízű, fűszerekkel teli tejszínes paradicsomszószba csomagolt csirkedarabokat takar. A garam masala, a kurkuma, a friss gyömbér, a kömény, a koriander és a kardamom kötelező elemei a receptnek. Ha esetleg ezeket a fűszerek még nem tartod otthon, akkor érdemes gyorsan beszerezni őket - rengeteg hihetetlenül ízletes ételt készíthetsz belőlük, s valószínűleg minden nagyobb szupermarketben megtalálhatók már. A csirke tikka masala az egyik legnépszerűbb étel Európa-szerte.
Ezt az egészséges csirke Tikka Masalát joghurttal sűrítjük, így nem találsz majd benne szükségtelenül magas zsírtartalmú teljes tejszínt, amelyet általában ehhez a fogáshoz használnak (és nem kis mennyiségben). De ne felejts el legalább 3% zsírtartalmú joghurtot használni, hogy a kívánt sűrűséget kapd. Ez a Tikka Masala fitt változatban csak 5 g zsírt, viszont több mint 50g fehérjét tartalmaz adagonként!
Az biztos, hogy az étel akkor a legfinomabb, ha hagyod a húst egy éjszakán át pácolódni a hűtőszekrényben, így az étel összes ízének van ideje tökéletesen összeérni. Tehát nincs más dolgod, jegyezd fel a hiányzó fűszereket, és holnap már ki is próbálhatod ezt a finom keleti ételt :)
Összetevők
- 1kg csirkemell
- 50g paradicsompüré
- 1 ek. olívaolaj (ezt ajánlom)
- 1 hagyma
- 450g darabolt paradicsom (lehet konzerves is)
- maroknyi petrezselyem
- 300g natúr joghurt (3% zsírtartalmú)
- 4 tk. friss őrölt gyömbér
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 tk. kurkuma
- 3 tk. garam masala fűszer
- 2 tk. őrölt koriander
- 1 tk. só
- 1 tk. őrölt kömény
- csipetnyi kardamom
Instrukciók
- Egy tálban keverd össze a joghurt felét az összes fűszerrel.
- Add hozzá a kis darabokra vágott csirkét, alaposan keverd össze a páclével, és hagyd hűtőben lefedve pácolódni (ideális esetben egy éjszakán át).
- Másnap az apróra vágott hagymát egy nagy edényben, felforrósított olajon pirítsd meg.
- Adj hozzá apróra vágott paradicsomot, paradicsompürét és kevergesd egy ideig.
- Ezután add hozzá a pácolt húst és a pácot is.
- Keverd jól össze a húst és a mártást, fedd le, és hagyd 25 percig párolódni, időnként megkeverve.
- Ezután vedd le a fedőt, add hozzá a préselt fokhagymagerezdeket, és fedetlenül főzd további 5-10 percig.
- Vedd le a húst a tűzről, és keverd bele a joghurt másik részét.
- A kész csirke Tikka Masalát főtt rizzsel (lehetőleg basmati vagy jázmin) tálald.
Elkészítési idő | 45 perc | |
Kiadósság | 5 adagok |
Tápérték információ/ 1 adag | ||
Kalória | 320 Kcal | |
Szénhidrátok | 12 g | |
Rost | 2 g | |
Fehérjék | 51 g | |
Zsír | 5 g |